Det finns stor skillnader gällande bostäderna från när människan tog sina första steg på jorden fram till idag. Men hur stora är egentligen skillnaderna?

Enorma skillnader

Det är ibland svårt att förstå konkret hur stora skillnader det är att leva under 2021 i Sverige, än i ett annat land – eller i Sverige – för hundra år sedan eller ännu längre tillbaka. När det gäller hus och andra bostäder är skillnaderna enorma. Inte bara från hur de första människorna levde, utan bara för några generationer sedan. Framför allt om man jämför med svensk historia.

De första människorna levde dessutom inte i några bostäder på det sättet som sker nu. Man bodde där det fanns plats eller ansågs vara lämpligt för natten i de flesta fallen. Men när bostäder väl började byggas så satte det genast fart. Helt plötsligt behövde massor av människor någonstans att bo, och då krävde det att någon byggde det. Därför kom det till exempel att byggas lägenheter. Det här var ett utmärkt sätt för människor med en mindre stark ekonomi att bo i början, samtidigt som många människor kunde bo i samma lägenhetshus.